Team Eiffel

Team Eiffel is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken, Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl

[websitenaam] onderdeel van

SOCIAL TASK

Van zzp'er naar TASK

Op 1 september 2020 maakte Roel Stubbe de overstap van zzp’er naar een loondienstverband bij TASK. Heel onbekend was TASK niet voor Roel, hij was al een aantal jaar werkzaam via TASK als zzp’er, in de rol van Contractmanager. Hij verdiende zijn sporen bij opdrachtgevers als provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, ProRail en Rijkswaterstaat. Ook had hij jarenlang een eigen bedrijf.

Roel studeerde in 1997 af aan de Haagsche Hogeschool Civiele Techniek. Hij vond al snel een baan en ging aan de slag bij de Hogesnelheidlijn als Kwaliteitsmanager. Vervolgens zette hij dit in 2001 voort in de Betuweroute, wederom in de rol van Kwaliteitsmanager. Hierna kwam hij terecht bij Rijkswaterstaat en ging aan de slag als Contractmanager. “Bij de Betuweroute was ik adviseur, waarbij ik adviezen gaf aan contractmanagers. Zij volgden niet altijd mijn adviezen op, dat vond ik wel eens irritant. Waarom volgden ze bepaalde adviezen wel, en andere niét op? Ik wilde dit zelf meemaken, waar ik de kans voor kreeg in een leidinggevende rol bij Rijkswaterstaat. Hier kwam ik erachter dat het niet alleen kwaliteit is waar je op moet letten, maar ook tijd en geld. Dat was een hele leuke leerschool. Hierna kwam ik terecht bij de Noord-Zuidlijn als Kwaliteitsmanager. Dat vond ik een erg leuke rol, maar ik mistte het leidinggeven. Ik kreeg vervolgens bij Provincie Noord-Holland de kans om Contractmanager te worden, voor het aansluiten van bruggen en sluizen op een afstandsbediening. Die kans heb ik gepakt en dat liep via TASK. Ik kende al een aantal TASKers die bij de Noord-Zuidlijn werkten, met wie ik het goed kon vinden. TASK had daarom al een tijdje in mijn hoofd gezeten, maar pas toen leerde ik TASK (en Patrick Soons, die sinds 1 januari directeur is) écht kennen.”

Ingenieursbedrijf

“Vanaf 2003 had ik een eigen bedrijfje. Dat begon ik toen ik voor een detacheringsbureau werkte en dacht: dat kan ik zelf ook. Maar het nadeel van zelfstandig zijn is dat je alleen bent. Je bent altijd alleen. Gaat er iets niet goed? Dan kun je je ei niet kwijt. Gaat er iets goed? Dan kun je niet samen feestvieren. Ik miste mensen om mij heen. Ik ben toen in 2011 een ingenieursbureau gestart met andere zzp'ers, omdat we alle drie vonden dat het anders en leuker moest.”

“Ik had altijd voor ogen dat mijn bedrijf rond de vijftig mensen zou hebben, waarbij we gezamenlijk projecten op konden pakken. Dat is het nooit helemaal geworden. Op ons grootst waren we met ongeveer tien man, niet groot genoeg om aan tenders mee te doen en allerlei leuke projecten binnen te halen. Een aantal jaar geleden stopte een compagnon en werden we steeds kleiner. We bouwden de inhuur af tot vorig jaar, waarin mijn andere compagnon overleed. Ik stond er weer helemaal alleen voor en zag het niet zitten om het hele bedrijf te laten groeien tot wat ik wilde dat het was. Hier had ik het met Patrick Soons over. Ik baalde dat het niet lukte, en vroeg me af hoe ik verder moest.”

“‘Dan kom je toch bij TASK in dienst?’ vroeg Patrick me. Dat had ik natuurlijk nooit overwogen. Ik was sinds 2003 zelfstandig en dacht echt niet meer aan loondienst. Het heeft me erg aan het denken gezet. Patrick gaf me hier de tijd voor. Wat wil ik nu eigenlijk? Wil ik mijn bedrijf - dat ik niet in mijn eentje van de grond krijg - voortzetten, of wil ik in een team samenwerken en gezamenlijk projecten oppakken? Waar word ik gelukkiger van? Ik denk dat het wel vier of vijf maanden duurde voordat ik er écht klaar voor was. Ik hakte de knoop door en koos voor TASK.”

"Ik moet nu gewoon weer vakanties invullen, haha"

Vrijheid

Een van de overwegingen om deze stap niet te zetten, was het gevoel dat Roel zijn vrijheid kwijt zou raken. “Een nadeel van zzp'er zijn is dat je natuurlijk niet betaald krijgt wanneer je niet werkt. Wilde ik een maand vrij, dan liet ik dat alleen aan de klant weten en nam ik een maand vrij. Bij TASK moet ik, uiteraard, toestemming vragen. Ik moet nu gewoon weer vakantie invullen”, zegt hij lachend. “Dat had ik in tijden niet meer hoeven doen. Ik begrijp dat goed en sluit me hierbij aan, maar het was wel iets waarbij ik dacht ‘wil ik dat wel?’. Maar ik krijg er veel voor terug."

Bouwen op mensen

“Ik vind dat TASK uitdraagt dat het werk leuk moet zijn. TASK is geen doorsnee detacheringsmachine die zegt ‘hier heb je een opdracht, voer maar uit’, maar zegt eerder ‘als er een opdracht op je pad komt die je leuk genoeg lijkt, pak die dan op’. Iedere TASKer vult elkaar aan. Er bestaat niet één type contractmanager, of één type omgevingsmanager. Als ik ergens niet uitkom vraag ik collega’s om mee te denken over een oplossing. Op zo’n moment komt iedereen met een idee of een antwoord, en dat is samenwerken. Iets waar ik echt naar op zoek was en wat ik bij TASK gevonden heb.”

Wil jij, net als Roel, ook voor uiteenlopende opdrachtgevers werken aan mooie en uitdagende contractmanagementvraagstukken? Neem dan even contact op met Annemarie Rutgers. Zij volgt Patrick Soons op als business manager contractmanagement.

Bron:Publicatiedatum: 12 januari 2021
Wat is een productcontract?
Het productcontract Contractadvisering kan worden gezien als een grote menukaart waaruit de contractmanagers van Rijkswaterstaat binnen de drie percelen vastgestelde producten kunnen selecteren en uitvragen aan onze TASK-adviseurs. Een verantwoording van een PV of een managementrapportage zijn voorbeelden van producten uit de menukaart.
Meer info? Kom in contact
Top