Team Eiffel

Team Eiffel is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken, Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl

[websitenaam] onderdeel van

SOCIAL TASK

Martin van de Kamp maakt ruimte voor nieuwe generatie

Martin van de Kamp stapt 1 juni uit de directie van TASK en ICG en maakt, net als Geert Kotter, ruimte voor de nieuwe generatie. Patrick Soons bouwt met het MT verder aan TASK. We blikken met Martin terug vanaf het moment dat hij voor het eerst met Geert in aanraking kwam.

“Het begon allemaal bij een gemeenschappelijke kennis van Geert en mij. Zij zei tegen mij dat ik eens met Geert moest gaan praten. We troffen elkaar, er ontstond een gezamenlijk plan en we begonnen op 1 juni 2001 met TASK Business Support & Consultancy waar ik directeur van werd. Dat stond los van TASK Engineering & Detachering. Vanuit tijdelijke contracten en detachering zijn we steeds meer vast personeel gaan aannemen, dat was de grondslag van hoe we met TASK begonnen zijn. Geert richtte zich voornamelijk op Engineering en ik op Business Support & Consultancy, maar desondanks deden we veel samen. Zo hebben we in de avonduren een totaal nieuw arbeidsvoorwaarden pakket opgesteld. In 2005 leidde dit officieel tot een verdere samenwerking met twee eigenaar/directeuren voor alle TASK bedrijven.”

Duurzaam HRM

Tot 2001 werd bij TASK vooral met tijdelijke contracten gewerkt. “In die tijd konden we wel eens individuele afspraken met de medewerkers maken. Toen we met vast personeel zijn gaan werken en we permanent werkgever van ze werden, kon dat niet meer. We zorgden voor gelijkheid bij arbeidscontracten en pasten om die reden de arbeidsvoorwaarden aan. Dat is de grondlegger geweest voor de structuur binnen ons HR-beleid. We wilden een arbeidsvoorwaardenpakket creëren dat goed bij TASK’ers past. We vonden het belangrijk om te zorgen voor een duurzaam HRM door te kijken naar de verzorging van ons personeel op alle facetten. Dus niet alleen salaris maar ook gezondheid zoals PMO, corona, ambassadeursdagen, taart tijdens jubilea, kennisontwikkeling, elkaar stimuleren en de uitdaging om ervoor te zorgen dat medewerkers intrinsiek gemotiveerd zijn om iets aan TASK en haar klanten toe te voegen. Al deze kleine dingen leverden een groot pakket op dat zit verweven in onze managementvisie: het zorgen voor klanttevredenheid en medewerkers-tevredenheid. Dit zijn twee van de pijlers van TASK en daar hebben we altijd veel aandacht aan besteed.”
“Duurzaam HRM is wat mij betreft de mensen bedienen op de juiste manier. Wanneer wij optimaal gebruikmaken van de individuele kwaliteiten van de medewerker, doet de medewerker dat ook voor de klant. Mensen willen graag ambitie realiseren. Als ze daarbij hun eigen kwaliteiten kunnen gebruiken en als zij zelf voldoende ruimte hebben om het op hun eigen manier aan te pakken creëren we een optimale situatie. Daarnaast willen mensen graag gezien en serieus genomen worden, werken op een manier die bij hun past en het goede resultaat van hun werk zien, dat motiveert ze. Als wij dit allemaal weten te faciliteren floreert een werknemer. Als we dit dan ook nog kunnen organiseren door met elkaar samen te werken in teams dan bevorderen we deze ontwikkeling nog meer.”

"Samenwerken heeft ons zeker de laatste jaren veel verder gebracht"

“Duurzaam HRM is niet alleen een mooi verhaal, iedereen kan immers dat verhaal vertellen, maar het grote verschil zit er in dat wij met zijn allen ons uiterste best doen om het ook echt waar te maken. Dat is het TASK DNA en onze erfenis die TASK in stand moet blijven houden. Natuurlijk ontwikkelt de markt en de wereld zich, net als de manier van aanpak die je nu ziet bij productontwikkeling. Het is niet de bedoeling dat we vasthouden aan allerlei oude gewoonten, we moeten mee blijven gaan. Maar het TASK DNA blijft toepasbaar in elke situatie. Ook al is het in groeitijden makkelijker dat TASK DNA te voelen dan in bijvoorbeeld de coronasituatie. Corona heeft flink op dat stuk ingehakt, maar we hebben het wel met zijn allen volgehouden.”

Samenwerken

Volgens Martin is aandacht voor de mens ook aandacht voor de klant. “Dat is daadwerkelijk de verbinding willen op zoeken met elkaar. Dat is mooi, want zo bereiken we iets met elkaar. Heel bouwend Nederland is verantwoordelijk om iets goeds te maken voor de burger. Als we dat principe hanteren, moeten we het samen doen. Er bestaat dan geen verschil in opdrachtgever en opdrachtnemer, maar we zijn partners en realiseren iets samen. Mooie wegen, mooie bruggen, mooie tunnels. Naast het feit dat daar de kracht in zit, zit het bij ons ook in het focussen. We doen dingen waar we goed zijn en kopen dingen waar we minder goed in zijn in, werken samen of laten ze links liggen. We proberen niet alles te doen.”

“Samenwerken heeft ons zeker de laatste jaren veel verder gebracht. Het heeft ons krachtiger gemaakt als ik zie hoe wij in aanbestedingen door samen te werken van elkaar leren, door met klanten bezig te zijn, door productontwikkeling en door te durven schetsen waar de toekomst heen gaat. Ook onze samenwerking sinds 2019 binnen de holding InterConsulting Group met onze zusterorganisatie Balance gaf voor mij persoonlijk weer een nieuwe dimensie. Twee sterke bedrijven met een eigen cultuur en identiteit die prima zelfstandig functioneren en hun weg los van elkaar in de markt vinden. Nieuwe verbindingen geven nieuwe inzichten. En door elkaar te versterken kunnen we de markt nog beter bedienen.”

"De positie verandert, maar de verbinding blijft bestaan"

Van directeur naar adviseur

“TASK is niet alleen Geert en Martin, het is elk individu. Wij konden met zijn tweeën nooit alleen TASK zijn. Als ik zie wat er nu staat, hoe mensen naar TASK kijken, hoe we samenwerken en hoe we kennisdelen, de onderdelen van het TASK DNA, dat is ook echt onderdeel van duurzaam HRM. Een ander principe dat ik erg belangrijk vind is het verbinden met de mensen. Mensen zeggen weleens dat ze het jammer vinden dat ik vertrek. Dan zeg ik dat de positie verandert, maar de verbinding blijft bestaan. Ik was directeur bij TASK en de InterConsulting Group, nu ben ik adviseur. Ik maakte in mijn managementrol keuzes op basis van respect en geloofwaardigheid. Geen baasje spelen, want dat is voor ons personeel totaal oninteressant. Dat houdt in dat ik ook meedeed in de teams en in de werkgroepen, op allerlei projecten. Ik vond het altijd heel leuk om zelf gesprekken met sollicitanten te houden, zo hoorde ik wat er in de mensen omging. Dat gebeurde op basis van gelijkwaardigheid en respect, ook richting klanten en samenwerkingspartners.”

Lief en leed

“Gezondheid is het grootste goed wat er volgens mij bestaat. In deze afgelopen 20 jaar hebben we dat privé soms aardig voor onze kiezen gehad. Maar ook hierin geldt dat ik samen met mijn vrouw Marielle en onze kinderen als een team gefunctioneerd heb. Wat ik privé met Marielle al ruim 15 jaar deel waarvan 3,5 jaar huwelijk, deelde ik zakelijk in dat “andere huwelijk” met Geert Kotter. Voor mij is de sleutel tot succes het delen van een gezamenlijke ambitie, ruimte geven en het benutten van elkaars kracht. Dat geldt in goede tijden maar zeker ook in slechte tijden. En of het huwelijk met Geert en mij latten wordt of blijft voortbestaan zal in de toekomst uitwijzen.”
“Als ik terugkijk naar de afgelopen jaren vond ik de periode tijdens de reorganisatie aan het eind van de economische crisis niet altijd even makkelijk. Daar was ook Jaap Dekker bij, onze huidige Businessmanager reeds jaren lang trouw en verbonden aan de organisatie. Daarnaast moet ik ook denken aan Tineke die jaren lang bij ons en aan TASK gewerkt heeft. We kenden elkaar ruim 15 jaar en ze overleed in 2018, nog veel te jong. Zulke nare situaties waarbij je dan ook de verantwoordelijkheid voelt naar de rest van de organisatie deden wat met me. Als ik over 20 jaar TASK praat hebben we ook een hoop persoonlijke dingen meegemaakt als grote TASK familie. We delen lief en leed met elkaar, ik vind dat daar ook de kracht van TASK zit. Dat mensen zich veilig voelden om persoonlijke dingen te delen en zich kwetsbaar durfden op te stellen. Dat vind ik erg bijzonder.”

“Naast enkele vervelende gebeurtenissen zijn mij ook veel mooie momenten bijgebleven. Bijvoorbeeld alle topprestaties van mooie projecten. De Betuweroute, de Noord-Zuidlijn, SAA, noem maar op. Ook kan ik nog steeds blij worden van alle ambassadeursdagen, jubilea, vrijdagmiddagborrels of skimomenten. De skireis vind ik een typisch voorbeeld van TASK, dat dat gewoon kan. Op wintersport wilde ik naast directeur ook gewoon mijzelf kunnen zijn. We hebben met zijn allen een omgeving gecreëerd waarin mensen zich kwetsbaar durven op te stellen en zich veilig voelen. Daar ben ik wel het meest trots op.”

"In het huidige MT zitten alle elementen die onze organisatie nodig heeft voor een goede toekomst"

“De MT en DT dagen waren ook zeker mijn hoogtepunten. We waren met elkaar bezig een beeld te scheppen van hoe de werkgelegenheid er in de toekomst uitziet. Daarbij probeerden we gezamenlijk te bekijken hoe we hier het beste op konden anticiperen. Wat hebben we nodig om verder te ontwikkelen? Het mooiste van die dagen vond ik dat we aan het eind helemaal kapot waren, maar tegelijkertijd met veel energie terugkwamen om weer verder te gaan.”

Stap opzij

Martin zet vanaf 1 juni een stap opzij en maakt geen onderdeel meer uit van de directie van TASK en de holding InterConsulting Group. “Deze keuze vloeit ten eerste voort uit het feit dat Geert en ik TASK willen overlaten aan de nieuwe generatie en ten tweede willen we ruimte creëren voor onszelf. Het geeft me aan de ene kant een goed gevoel van vrijheid, maar het is ook even schakelen en aanpassen. Met die vrijheid gaat gepaard dat ik even verlost wordt van de verantwoordelijkheid. Aan de andere kant brengt het me weemoed en pijn in mijn hart dat ik mensen die me dierbaar zijn moet gaan loslaten. Dat maakt het heel dubbel, maar ook daar kom ik vast weer overheen.”

“Ik merk dat, nu ik dat stapje heb genomen, de mensen binnen TASK langzamerhand aan het feit gewend zijn dat Geert en ik weggaan. Ik zie een hele goede beweging dat alle TASK’ers zich na onze mededeling weer op de toekomst aan het richten zijn. Er worden beslissingen genomen en er wordt een koers uitgestippeld, dat is heel gezond. Maar daarnaast merk ik dat ik ook zelf los moet komen van de organisatie. Ook bij mij moet die rust worden gecreëerd. Naast dat ik vanaf 1 juni geen directeur meer ben, blijven Geert en ik aandeelhouders van de holding. Daardoor blijven we ook betrokken bij de organisatie, maar we hebben het niet meer voor het zeggen.”

De nieuwe generatie

“Ik heb het volle vertrouwen in het MT dat er nu staat. In het huidige MT zitten alle elementen die onze organisatie nodig heeft voor een goede toekomst. Patrick Soons en Dennis de Kok met hun ervaring in de productdienstverlening, Annemarie Rutgers met haar visie op aanbesteden en de verdere ontwikkeling daarvan, het vak detacheren en het verbinden van en met mensen dat bij Jaap Dekker en Petra Oostendorp heel goed zit, het verder blijven ontwikkelen van de organisatie in de backoffice, waar Sebastiaan Muris zich op richt. In al deze mensen zit veel aandacht voor de mens en commerciële drive. Ze leren allemaal van elkaar, dat maakt de combinatie heel sterk. Daar hebben Geert en ik de mensen ook wel altijd op geselecteerd. Met Patrick als directeur in zijn rol als voorman heb ik er het volste vertrouwen in dat ze het als één MT samen met de staf en alle projectconsultants gaan waarmaken en TASK een grote toekomst gaan geven. Ook geldt dit voor het zusterbedrijf Balance daar waar na wellicht wat moeilijke jaren een nieuw managementteam aanwezig is en er de swing weer inzit. De nieuwe generatie binnen de holding van de InterConsulting Group is nu aan zet. Ik wens ze daarbij al het succes toe.”

Bron:Publicatiedatum: 27 mei 2021
Wat is een productcontract?
Het productcontract Contractadvisering kan worden gezien als een grote menukaart waaruit de contractmanagers van Rijkswaterstaat binnen de drie percelen vastgestelde producten kunnen selecteren en uitvragen aan onze TASK-adviseurs. Een verantwoording van een PV of een managementrapportage zijn voorbeelden van producten uit de menukaart.
Meer info? Kom in contact
Top