Team Eiffel

Team Eiffel is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken, Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl

[websitenaam] onderdeel van

SOCIAL TASK

Geert Kotter stapt uit directie TASK

Geert Kotter stapt in januari 2021 uit de directie van TASK en maakt ruimte voor de nieuwe generatie. “De deksel moet van de pot. Als ik blijf zitten waar ik zit, kunnen anderen niet doorgroeien.” Rationeel zijn Geert en Martin er al een paar jaar mee bezig, maar nu het voor Geert zo dichtbij komt spelen de emoties op. Patrick Soons wordt, naast Martin van de Kamp, de nieuwe directeur van TASK. Geert wil zich binnen de holding in een minder operationele rol inzetten. “Alleen zelf iets willen en zeggen dat ik het ga veranderen, en het na 24 jaar loslaten, dat is nogal wat.”


Geert Kotter werd eind oktober 1996 gebeld door ene Wilco, terwijl hij zijn tien dagen oude zoon in zijn armen wiegde. Wilco vertelde hem dat hij een bedrijf op wilde richten en een directeur/ medeaandeelhouder zocht. “Ik heb gehoord dat jij dat bent.” Voor Geert een lifechanging moment. Er moest een gezamenlijk businessplan komen. Geert was al enige tijd bezig met een soortgelijk plan voor een eigen bedrijf, hij hoefde alleen de kop nog aan te passen. De twee businessplannen bleken goed aan te sluiten, waarna TASK ontstond. Geert werd de directeur en één van de drie aandeelhouders.

Een jaar later maakten ze al een flinke groei door. “Ik weet nog dat op 1 april onze eerste medewerker startte. Dat was Dick Zoetemelk.” Vier maanden na de oprichting had TASK vier werknemers in dienst en in december van dat jaar waren het er al twintig. In deze tijd kwam het grote project van de Betuwelijn op gang. In 1997 ging daar vanuit TASK een projectmanager aan de slag, waarna drie andere TASKers volgden. “Ze bekleedden zware posities binnen dat grote project. Dit was een enorme kurk waar we met TASK wel tien jaar op hebben kunnen drijven. Ook zorgde dit ervoor dat we vanaf dag één terecht kwamen op grote infraprojecten.”

Risico

Na twee goede jaren overleed Geert’s vader, wat zorgde voor een grote tegenslag. “Na een visieverschil met de twee andere aandeelhouders besloot ik ze uit te kopen en ging ik alleen verder. Het voelde voor mij vreemd dat ik als directeur aan niemand verantwoording hoefde af te leggen, hoogstens aan mijn personeel. Ik geloofde erin dat het goed zou zijn die kracht wel te organiseren, zodat ik geen blinde vlekken zou krijgen. Daarom vroeg ik mijn oom Erny, een oud RvBer van multinational Océ van de Grinten, om hulp. We kwamen er samen achter dat TASK voor 85 procent op de spoormarkt geënt was. Qua risicomanagement was dat niet zo verstandig. Als de minister toen de stekker uit de Betuwelijn had getrokken, had TASK niet meer bestaan.” Om dit risico te verlagen is TASK zich gaan spreiden in markten en type functies. Ook wilde Geert vervangbaar worden en ging daarom opzoek naar een compagnon. Via-via kwam Geert bij Martin van de Kamp uit. Vanaf het moment dat Martin plaatsnam in de directie van TASK deden de twee alles samen en is het bedrijf in enkele jaren hard verder gegroeid.

"Als de minister toen de stekker uit de Betuwelijn had getrokken, had TASK niet meer bestaan"

Boeien en Binden 

Volgens Geert bestaat het recept om succesvol te blijven uit twee ingrediënten: boeien en binden. Binnen TASK heet dit ook wel Bouwen op Mensen. “TASK heeft écht interesse in wat mensen boeit en hoe zij zich willen ontwikkelen. Klanten zullen heel tevreden zijn over werknemers die lekker in hun vel zitten. Als een goede werknemer op een plek zit waar hij kan excelleren, dan haalt hij automatisch het beste in zichzelf naar boven. Dit alles heeft te maken met de FIT, waarbij het erom draait dat werknemers op de goede plek zitten. Als er na een jaar of drie haarscheurtjes in deze FIT komen, is dat het moment om de rol of het project uitdagender te maken. Zo ontwikkelt de werknemer een nieuwe FIT voor de komende jaren. Bij TASK steken we veel tijd, energie en aandacht aan deze FIT. Dit heeft ook te maken met veiligheid. Mensen moeten van alles veilig kunnen bespreken en zich kwetsbaar durven opstellen. Als dit lukt, zullen mensen groeien.” Hoe Geert en Martin ervoor zorgen dat werknemers zich kwetsbaar durven op te stellen, is door goede gesprekken te voeren en samen te werken. “Als je ervoor zorgt dat er mensen zijn die willen samenwerken, heb je een ander type mensen dan alleen maar haantjes. Je moet niet te veel Ronaldo’s in je team hebben. Daar wordt het niet beter op. Mensen die kunnen samenwerken zijn vaak ook wat beter in het accepteren dat een ander ergens beter in kan zijn, of kan zorgen voor een goede toevoeging.”

Crisis

Waar Geert in al die jaren wel eens wakker van heeft gelegen is de crisis van 2009 tot 2013. Door deze crisis kromp TASK in vier jaar tijd met wel 35 procent. “Daar heb ik echt wakker van gelegen. We hadden een heleboel mensen in dienst waar we simpelweg geen werk voor hadden. Dat leverde veel stress op. Het waren namelijk goede mensen, alleen de markt was er niet. We hebben er toen voor gezorgd dat deze mensen bij andere opdrachtgevers in dienst zijn gegaan, waardoor ze bij ons weggingen. Het op deze manier afscheid moeten nemen van werknemers viel me zwaar.”

TASK zat in 2014 door deze economische recessie en achteruitgang in zwaar weer. Toch besloten Geert en Martin een reorganisatie door te voeren, waarbij TASK van detacheerder naar productdienstverlener ging. Ook besloten ze techniek los te laten. Dit betekende dat één derde van het personeel niet meer nodig was. Vanaf dat moment is TASK met het IPM-model (Integraal Project Management-model) verdergegaan. “De afbouw van techniek was nogal spannend maar we kregen het zonder ontslagen voor elkaar, waar ik nog best trots op ben.”

"Je moet niet te veel Ronaldo's in je team hebben"

Toekomst 

Waar TASK volgens Geert over vijf jaar staat, is hem wel duidelijk. “TASK is dan een belangrijke speler in de productdienstverlening en de hoogwaardige interim inzet. Eigenlijk wat we nu al doen dus, maar dan met veel meer projecten in de productdienstverlening die wij organiseren. Hiermee gaat TASK de komende tijd vooruitlopen in de markt. Daar ben ik van overtuigd.” Waar Geert zelf over vijf jaar staat, is “op een zeilboot”, zegt hij lachend. “Ik zal TASK niet meer aansturen, maar ik ben dan hopelijk bezig het bedrijf te begeleiden in een aantal ontwikkeltrajecten.”

Eigen ontwikkeling

Volgens Geert is 2021 het moment om het stokje over te geven aan Patrick Soons. “De deksel moet van de pot. Als ik blijf zitten, kunnen anderen niet doorgroeien.” Maar een makkelijke keuze was dit niet, na 24 jaar aan het roer te hebben gestaan. “Rationeel zijn Martin en ik er al twee jaar mee bezig, maar emotioneel merk ik dat het wel een hele stap is die ik ga zetten. Dat is erg spannend. Ik ben altijd bezig met de FIT van anderen, wat zij willen, hoe zij zich ontwikkelen, en hoe dat aan blijft sluiten bij hun persoonlijke behoeften. Voor mij persoonlijk is het denk ik ook goed om eens te kijken naar mijn eigen ontwikkeling. Door een verantwoordelijkheid over te dragen creëer ik hier ruimte voor.” Geert voorspelt dat TASK beter gaat lopen als hij opzij gaat. “Het bedrijf is hieraan toe.”

Een goede raad voor zijn opvolger, Patrick Soons, is volgens Geert het behoud van de kernwaarden, “..maar geef er je eigen schwung aan. Luister goed naar het personeel. Waar krijgen zij energie van? En blijf de stip aan de horizon in het oog houden, waar de markt zich naar ontwikkelt. Je zult altijd één of twee jaar voor moeten lopen op de groep, zoals met onze visie op de productdienstverlening. Daar zal TASK hard op in moeten zetten de komende jaren, maar dat zie ik zeker weten goed komen. Ik heb er alle vertrouwen in dat Patrick het waarmaakt.”

Vanuit de holding blijft Geert natuurlijk contact houden met de TASK-collega’s en in de toekomst zal hij Martin nog veel tegenkomen. Martin is naast zijn TASK-directeurschap ook vanuit de holding actief met een aantal strategische onderwerpen. Dat huwelijk houdt zeker stand.

Lees hier het interview met zijn opvolger, Patrick Soons.

Bron:Publicatiedatum: 23 december 2020
Wat is een productcontract?
Het productcontract Contractadvisering kan worden gezien als een grote menukaart waaruit de contractmanagers van Rijkswaterstaat binnen de drie percelen vastgestelde producten kunnen selecteren en uitvragen aan onze TASK-adviseurs. Een verantwoording van een PV of een managementrapportage zijn voorbeelden van producten uit de menukaart.
Meer info? Kom in contact
Top