Team Eiffel

Team Eiffel is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken, Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl

[websitenaam] onderdeel van

SOCIAL TASK

Column: OM is een vak!

Projectconsultant Omgevingsmanagement Angelika de Hoog is tijdens de Landelijke Omgevingsmanagementdag uitgeroepen tot winnaar van de juryprijs met haar column ‘OM is een vak!’. Ze pleit in haar column voor een apart register voor omgevingsmanagers, namelijk het OMN-register (Omgevingsmanagement Nederland-register).

OM is een vak!

Een opdrachtgever: “Mijn marktuitvraag is voor een omgevingsmanager,maar ik krijg cv’s van Jan en alleman. Het lijkt er wel op dat iedereen denkt‘omgevingsmanager’ te zijn.” 

Een directievoerder die bij mij klaagt over zijn omgevingsmanager: “We waren op het landje waar die krakers staan in hun caravans, en hij zegt gewoon  toe om al hun afval wel op te gaan ruimen. Wat denkt hij wel niet wat dat kost! Om nog maar niet te praten over eventuele saneringskosten die gemaakt moeten gaan worden door deze toezegging. En de extra kosten lopen al uit de klauwen!  Hoe ga ik dit nu weer aan mijn projectmanager uitleggen.”

Klinkt bekend? Ik erger me er regelmatig aan. Omgevingsmanagement is een vak, een specialisme. Je hebt er gedegen kennis voor nodig, niet één specialisme maar 3 specialismen bij elkaar: Stakeholdermanagement, Conditionering, Communicatie met alle juridische aspecten van dien. Daarnaast dien je ook nog de overkoepelende lijnen te kunnen zien. Maar hoe toon je nu aan dat jij een omgevingsmanager bent die dat beheerst? Hoe weet een opdrachtgever of werkgever wat voor vlees zij of hij in de kuip heeft? Precies, niet. Het is een gok. Een interview, een motivatiebrief, wellicht een informant, maar daar heb je het wel mee gehad. En hoeveel zegt een interview nu eigenlijk? De Correspondent beweerd zelfs dat een interview de slechtste manier is om een goede werknemer te vinden1. En nu vinden die gesprekken ook nog eens plaats via Zoom of MS Teams waar de lichaamstaal mee verloren gaat. Dus het meest betrouwbaar is mond-op-mond reclame, via-via, ons kent ons. Zijn we niet op het punt beland om onszelf serieus te gaan nemen en een erkenning te willen? Dan wel eisen! Projectmanagers hebben PRINCE2 en/of IPMA. Accountants hebben de Nederlandse beroepsorganisatie voor accountants (NBA). Mediators hebben het MfN-register. Architecten het architectenregister. Zorgprofessionals de BIG en coaches hebben de NOBCO. En ga zo maar door. Het is tijd voor de volgende slag. Een register waar omgevingsmanagers zich officieel kunnen laten registeren. Waar opdrachtgevers en werkgevers van op aan kunnen, dat als ze geregistreerde omgevingsmanagers aannemen ze te maken hebben met een allround omgevingsmanager met basiskennis van Stakeholdermanagement, Conditionering en Communicatie. Adequaat op alle gebieden. Dus, de toekomst voor omgevingsmanagement over 10 jaar? Een landelijk onafhankelijk erkend register: het OMN-register!

https://decorrespondent.nl/8700/de-slechtste-manier-om-een-goede-werknemer-te-vinden-een-sollicitatiegesprek/768281035500-e028f8a2


Geschreven door: Angelika de Hoog, projectconsultant omgevingsmanagement voor TASK

Bron:Publicatiedatum: 1 december 2020
Wat is een productcontract?
Het productcontract Contractadvisering kan worden gezien als een grote menukaart waaruit de contractmanagers van Rijkswaterstaat binnen de drie percelen vastgestelde producten kunnen selecteren en uitvragen aan onze TASK-adviseurs. Een verantwoording van een PV of een managementrapportage zijn voorbeelden van producten uit de menukaart.
Meer info? Kom in contact
Top