Team Eiffel

Team Eiffel is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken, Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl

[websitenaam] onderdeel van

SOCIAL TASK

Opmerkelijke verhalen: #5 Het doorzakken van een pas gestorte betonvloer

Constructeur Jan van Geel

 
   


Beste vakbroeders en collega’s,

Het einde van mijn loopbaan als praktikant, tekenaar, constructeur, hoofdconstructeur en constructief ontwerper begint zijn einde te naderen. Begonnen in de tijd juist na de oliecrisis in 1975 en, als het de komende jaren nog goed gaat met de gezondheid en het gezin, werk ik tot medio 2017 bij TASK.

Ik heb tijdens mijn carriére het nodige meegemaakt, van grote flaters tot opmerkelijke prestaties. Komende weken neem ik jullie mee terug in de tijd met de meeste opmerkelijke projecten. Veel lees plezier!

 

Het doorzakken van een pas gestorte betonvloer

Het was in de tijd dat Japanse investeerders de Nederlandse automarkt als afzetgebied vonden. In korte tijd werden er enorme stalen hallen met betonfunderingen op palen langs rijkswegen en rondom Schiphol gebouwd. Het einddoel? Veel vierkante meters voor weinig geld realiseren.

Het bouwterrein lag op dik water. Dik water is de naam van veen in combinatie met jonge zeeklei en is te kenmerken als drassig en compleet ongeschikt om daarop beton te storten voor een fundering. Om toch genoeg ondersteuning te vinden voor het beton besloot men om eerst prefab betonpalen te slaan. Als dat goed gebeurt dan lukt het nog wel een betonfundering te storten.

De aannemer stelt daarom voor, als item voor de uitvoering, kransbekistingen om de palen te maken waarop de vrijdragende bekisting gemaakt kan worden. Vervolgens wapening vlechten en vol blubberen met beton is het devies. Daarna kan er worden doorgegaan met de volgende moot: het storten van de betonvloer met 100.000 m2 oppervlak. Een immense klus! De vloer zou groter worden dan negen voetbalvelden. Alleen dan geen gezond gras, maar koude strakke betonvloeren.

Maar eerst de bekisting. Een kransbekisting is een klemkist die om de paal gemaakt is met bouten en dan stevig wordt aangedraaid. De stortbelasting uit de vloer komt via de gemobiliseerde wrijving van de krans in de paal terecht.

Destijds was ik de constructeur van het werk en mij werd gevraagd of ik de tijdelijke hulpconstructie van de kransbekisting er bij wilde pakken. Dat ik op dat moment geen enkele ervaring had met het berekenen van de kransbekistingen was geen probleem. Er waren namelijk legio voorbeelden te vinden in het berekeningsarchief. Het was zogezegd uitsluitend een kwestie van overschrijven van één van de bestaande berekeningen met een paar andere getallen.

Zo gezegd, zo gedaan allemaal netjes uitgerekend, getekend en doorgesproken met de uitvoering.

En zo geschiede het dat de betonvloer werd gestort en keurig afgewerkt. Maar tot onze schrik begon die vloer ca. 0,3 tot 0,5 meter om de palen heen te zakken. De kransbekisting om de paal gleed naar beneden tijdens het uitharden. Het was een catastrofe. De uitvoerder die van uit de bouwkeet belde zag het letterlijk gebeuren.

Wat is er mis gegaan? In ieder geval een constructeur die niet kon rekenen, hout dat te nat was en de bouten die met de verkeerde sleutel slecht aangedraaid waren door de uitvoering. De uitvoering, maakte zich geen zorgen, er waren immers geen ongelukken gebeurd. De slang werd erop gezet om alles weer schoon te spuiten en af te voeren.

Zoals zo vaak en ook in dit geval zat me dat toch niet lekker. Het was te structureel, namelijk over een aantal palen en dat kon niet bij alle kransbekistingen zo uitgevoerd zijn. Enkel het hout en de bouten konden niet het probleem zijn. Daarom hebben we het hele voorval vanaf het begin bekeken.

Om te beginnen de oude berekening er nog eens bij gepakt en gevraagd aan de toenmalig constructeur, die juist weer opgeknapt was van een griepje, wat er niet goed aan gedaan was.

Hij zei: “Hoi Jan, ik had je komst al verwacht. Het is mij ook de eerste keer overkomen. Je hebt van al deze berekeningen, net die ene van mij eruit uitgevist, waar hetzelfde ook op een andere locatie in Antwerpen bij een steiger boven water is gebeurd. We hebben verzuimd om de berekening te reviseren….”

Wat een ongelooflijk stomme pech. Nou ja, daar konden we het weer mee doen; op naar het volgende avontuur! De andere kransbekistingen zijn overigens goed gegaan met een voorschrift over klemconstructies en de rekenregels van de CUR-commissie.


 
 Bron:Jan van GeelPublicatiedatum: 16 december 2014
Wat is een productcontract?
Het productcontract Contractadvisering kan worden gezien als een grote menukaart waaruit de contractmanagers van Rijkswaterstaat binnen de drie percelen vastgestelde producten kunnen selecteren en uitvragen aan onze TASK-adviseurs. Een verantwoording van een PV of een managementrapportage zijn voorbeelden van producten uit de menukaart.
Meer info? Kom in contact
Top