Team Eiffel

Team Eiffel is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken, Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl

[websitenaam] onderdeel van

SOCIAL TASK

Mijn werk en ik: Roel van Swam - Contractadviseur

Mijn werk en ik

Mijn werk en ik is een reeks van artikelen waar TASK'ers in vertellen wat hun functie precies inhoudt. Leer meer over de diverse functie bij grote civiele projecten en op welke manier de functies uitdagend zijn. Ook vertelt onze back-office over hoe het is om ondersteuning te bieden aan externe consultants.

    
 
 

Wie ben je en wat is je functie?

Ik ben Roel van Swam, geboren 1961 in Haaksbergen, maar al ruim veertig jaar woonachtig in Apeldoorn, sinds mijn tienerjaren in het fraaie Beekbergen. Ben al ruim 20 jaar getrouwd en heb één zoon, die grafisch ontwerpen studeert. Naast werken voor TASK runnen mijn vrouw en ik een eigen zaak in Indonesisch houtsnijwerk en ben ik actief als raadslid in de gemeente Apeldoorn. Ik heb daarnaast nog veel interesses, waaronder badminton en een Maserati, maar daar kom ik helaas nauwelijks aan toe.

Sinds 2001 ben ik met veel plezier werkzaam bij TASK, hoofdzakelijk op uitdagende, 'natte' projecten voor Rijkswaterstaat. TASK biedt mij volop ruimte om mijn nieuwsgierigheid voor nieuwe uitdagingen te bevredigen en geeft daarbij een prettige thuisbasis met leuke collega’s.

Tussen mijn afstuderen aan de HTS Weg- en Waterbouw in 1986 en TASK heb ik mijn dienstplicht vervuld, bij de Genie in Seedorf, heb ik 10 jaar internationaal gewerkt voor Boskalis en 3 jaar als bedrijfsleider bij Van Heteren in Wierden. In deze periode zijn mijn werkzaamheden geëvolueerd van uitvoeringstechnisch naar leidinggevend, met HRM- en budgetverantwoordelijkheden. De variatie in werkzaamheden loopt als een rode draad door mijn carrière en is ook iets dat ik bewust zoek. Bij Rijkswaterstaat heb ik, binnengehaald vanwege mij uitvoeringservaring, mede aan de wieg gestaan van het 1e ‘natte’ D & C-contract voor de sanering van een waterbodem. Via een periode als ‘innovatieadviseur’ bij Ruimte voor de Rivier en bijna 5 jaar als contractmanager op het Grensmaasproject, in een unieke samenwerking met de markt in een complexe bestuurlijke omgeving, werk ik sinds mei 2013 als contractadviseur op het project 'Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum'.


Hoe ben je in je functie gerold?

Bijna twee jaar geleden zocht de contractmanager van het project Ooijen-Wanssum naar kennis op het gebied van zogenaamd 'zelfrealisatie'. Via collega's van Rijkswaterstaat kwam ik met haar hierover in gesprek en ik dit gesprek bleken mijn kennis en competenties goed aan te sluiten op de wens van de contractmanager. Omdat mijn periode bij Grensmaas afliep is in goed overleg een overstap gemaakt naar Ooijen-Wanssum.

Wat is het leukste onderdeel van jouw functie?

In mijn functie fungeer ik als rechterhand van de contractmanager en ben ik verantwoordelijk voor de totstandkoming van het contract. Daarnaast adviseer ik daar waar ik gevraagd wordt of denk dat ik toegevoegde waarde kan bieden: dat is zeer afwisselend, van risicomanagement, realisatie, vergunningen tot archivering. Daarmee heb ik een heel breed speelveld, prima aansluitend aan mijn ambitie en met de gewenste afwisseling.

Waar zit de grootste uitdaging van jouw functie?

De grootste uitdaging zit er in om binnen een complexe, grotendeels traditioneel ingestelde omgeving, toch een contract op te stellen waarmee de markt optimaal haar kunde en kennis in kan brengen. Dit zonder het draagvlak in het projectteam en de omgeving te verliezen.

Op welk deel van je functie of project ben je trots?

Wat leuk is in mijn huidige functie is het samenwerken met mensen met een diverse achtergrond. Om dan in harmonie een product op te leveren dat wordt gedragen is een uitdaging, maar het is prettig te merken dat je inbreng wordt gewaardeerd en bijdraagt aan een goed eindproduct voor de gebruikers, de bewoners en gebruikers van het projectgebied.

 Bron:Roel van SwamPublicatiedatum: 18 september 2014
Wat is een productcontract?
Het productcontract Contractadvisering kan worden gezien als een grote menukaart waaruit de contractmanagers van Rijkswaterstaat binnen de drie percelen vastgestelde producten kunnen selecteren en uitvragen aan onze TASK-adviseurs. Een verantwoording van een PV of een managementrapportage zijn voorbeelden van producten uit de menukaart.
Meer info? Kom in contact
Top