Team Eiffel

Team Eiffel is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken, Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl

[websitenaam] onderdeel van

SOCIAL TASK

Mijn werk en ik: Rick de Bruijn - Hoofd dagelijks toezicht

Mijn werk en ik

Mijn werk en ik is een reeks van artikelen waar TASK'ers in vertellen wat hun functie precies inhoudt. Leer meer over de diverse functie bij grote civiele projecten en op welke manier de functies uitdagend zijn. Ook vertelt onze back-office over hoe het is om ondersteuning te bieden aan externe consultants.

    
 
 

Wie ben je en wat is je functie?

Ik ben Rick de Bruijn en binnen TASK vervul ik de rol van projectconsultant. Een verzamelterm voor alle functies die van doen hebben met projectbegeleiding en –ondersteuning. Invulling daarvan kan gevonden worden aan zowel de opdrachtgevers- als aan de opdrachtnemerszijde. Gezien de grote verscheidenheid van rollen daarin zijn de meeste van mijn collega’s en ik technische duizendpoten die ruim inzetbaar zijn binnen in uitvoering zijnde civiele projecten.In mijn specifieke geval betreft het, op het huidige project, de rol als directievoerder / toezichthouder in de constructieve civiele techniek. In Jip en Janneke taal “opzichter”.

Sinds 2011 ben ik met veel plezier werkzaam bij TASK, hoofdzakelijk op uitdagende, 'natte' projecten voor Rijkswaterstaat. TASK biedt mij volop ruimte om mijn nieuwsgierigheid voor nieuwe uitdagingen te bevredigen en geeft daarbij een prettige thuisbasis met leuke collega’s.

Hoe ben je in je functie gerold?

Vanuit mijn opleiding aan de HTS Weg- en Waterbouw in Dordrecht (1988) ben ik eerst een 15-tal jaren actief geweest in de aannemerij als werkvoorbereider, uitvoerder en hoofduitvoerder. Daar heb ik een veelvoud aan projecten gedaan. Variërend van fundatiewerkzaamheden in de petrochemie (nieuwbouw zowel als uitbreiding), utiliteitswerken (bedrijfsgebouwen, hotel), betonbouw (viaducten, tunnelaanpassingen) tot waterbouwkundige projecten (kademuren, steigers). Na 15 jaar in de aannemerij heb ik de overstap gedaan naar de opdrachtgevers zijde en heb daar functies bekleedt van ontwerpleider, toezichthouder, projectleider en nu dan hoofd dagelijks toezicht. Ook hier werkte ik op diverse projecten. Voorbeelden zijn: een ondergrondse parkeergarage in een hoogwaterkering, kademuren, een in situ tunnel, windmolenfundaties, een vakantieresort in de Duitse Eifel en een metrostation in het Amsterdamse. Daarnaast waren er ook vele kleinere projecten variërend van enige uren tot maanden inzet.

Wat is het leukste onderdeel van jouw functie?

Wat ik het leukste vindt is het samenspel tussen alle betrokken partijen. Om zo gezamenlijk te kunnen komen tot een optimaal verloop van een project. Of dat nu gaat om het ontwerp of de realisatie. Juist het sparren met verschillende belanghebbende geeft mij de drive om me volledig in te zetten voor al mijn projecten. Het denken in technische (on-)mogelijkheden is daarbij het meest motiverend. In mijn visie bestaat “kan niet” niet. De zwaartekracht is altijd te overwinnen.

Waar zit de grootste uitdaging van jouw functie?

De grootste uitdaging zit hem in alle neuzen de juiste kant op te krijgen zonder daarbij alle verschillende belangen uit het oog te verliezen. Zowel voor wat betreft planning, kwaliteit als V&G aspecten. Ik zie mijn rol daarbij als het smeermiddel in een motor. Als dat weg valt dan blokkeert de motor en kom je voor geen meter meer vooruit.

Op welk deel van je functie of project ben je trots?

In mijn huidige project, metrostation Vijzelgracht te Amsterdam, ben ik vooral trots op de goede samenwerking met de Duitse aannemer in het realiseren van uitvoeringstechnische zaken. Zo hebben we daar met een zelfklimmende bekisting 2 wanden gemaakt in een hellingshoek van 45 graden. Iets wat nog nooit eerder op deze wijze is uitgevoerd in Europa. Deze wanden hebben we in slechts 6 weken gerealiseerd waarin we een hoogte verschil van 16 meter hebben overbrugd. Het ontwerp van deze wanden incl. alle bijbehorende voorzieningen is geheel in samenspraak tussen adviesbureau, (onder-)aannemer en opdrachtgever uitgewerkt.

Ook een mooi onderdeel betrof het aansluiten van een rioolkruising, een buis met 1 meter doorsnee vond aansluiting op de buiten het station liggende rioolputten. Deze aansluitingen moesten in een vrieslichaam worden uitgevoerd omdat de put ca. 3 meter buiten het station lag en het bovengrondse verkeer niet gestremd kon worden.

Daarnaast blijft het natuurlijk een unicum dat je aan het meest spraakmakende onderdeel van de Noord/ZuidLijn je bijdrage hebt kunnen verlenen. Dat was met als start het werken onder overdruk om de laatste 6 meter grond uit het station veilig weg te kunnen halen. Wie kan tenslotte zeggen dat hij in een duikkamer van 250 bij 20 meter heeft kunnen werken samen met 70 Nederlanders, Duitsers, Turken, Slowaken en nationaliteiten die ik nog vergeten ben zonder noemenswaardige incidenten.

 Bron:Rick de BruijnPublicatiedatum: 21 oktober 2014
Wat is een productcontract?
Het productcontract Contractadvisering kan worden gezien als een grote menukaart waaruit de contractmanagers van Rijkswaterstaat binnen de drie percelen vastgestelde producten kunnen selecteren en uitvragen aan onze TASK-adviseurs. Een verantwoording van een PV of een managementrapportage zijn voorbeelden van producten uit de menukaart.
Meer info? Kom in contact
Top